Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ubuntu TV, konkurence Applu i Googlu

Canonical dnes představil novou verzi svého operačního systému pro televizní zařízení. V základu se jedná o klasické Ubuntu, pouze s prostředím upraveným pro práci na televizi. Ubuntu TV umožňuje běh speciálních pluginů a aplikací, napsaných konkrétně pro tuto platformu. První televize osazené tímto systémem by se měly objevit již na konci tohoto roku.

Na oznámení Canonicalu, které dnes provedli na mezinárodní elektroncké konferenci CES (Consumer Electronics Show) v Las Vegas, čekali fandové operačního systému Ubuntu dlouho. Jeho obsahem byl nakonec vstup na novou platformu, televizní zařízení. Canonical zároveň představil i demo svého upraveného systému, které podle prvních ukázek vypadá velmi nadějně.

Nový systém obsahuje několik zajímavých funkcí, známých také z klasické desktopové verze. Jedná se především o rozšíření hlavního menu, která umožňují uživateli rychlý přístup k oblíbeným položkám, jako jsou vaše filmy, hudba či informace o aktuálním počasí. Rozšíření mohou přistupovat i k videoúložišti Youtube nebo službám jako jsou Facebook či Flicker. Podobně je v systému obsažena také funkce indikátorů, do nichž je možno obsáhnout ovládání například multimediálního přehrávače nebo komunikačního klienta.

Canonical k ovládání Ubuntu TV používá jedno ovládací zařízení, které by mělo ve své finální verzi umožňovat kromě klasické práce s televizorem také pohodlné zadávání textu. To je trochu oříšek, ale zdá se, že se ho nakonec podaří ve spolupráci s výrobci hardwaru vyřešit.

Linux je obecně často kritizován za špatnou podporu některých exotičtějších kousků hardwaru, jejichž výrobci na standardy více méně nehledí. V tomto případě má však Ubuntu vyhráno. Zařízení, na kterém poběží, bude přímo vytvořeno pro běh tohoto systému a tak ho bude možné téměř dokonale vyladit.

Základní vlastnosti sytému

Jako grafické prostředí si v Canonicalu zvolili upravené Unity. To tak bude povědomé všem uživatelům Ubuntu a zároveň pomůže při přechodu uživatelům z Windows, pokud se již naučí ovládat svou televizi. V základním stavu systém podporuje zařízení Bluetooth, WiFi, Ethernet, USB a HDMI. To dává vývojářům poměrně široké pole působnosti, především při tvorbě aplikací využívajících intetové připojení.

Ubuntu TV je zároveň schopno nahrávat televizní pořady, integruje služby jako Ubuntu One a Ubuntu One Music Store. Umožňuje tedy nákup hudby i videa a to přímo přes televizní obrazovku, bez nutnosti použít počítač. Další zajímavou vlastností je přítomnost Centra Softwaru pro Ubuntu, přizpůsobeného pro ovládání televizním ovladačem. Majitelé mobilních telefonů a dalších gadgetů Apple, Google Android či Ubuntu potěší zajisté podpora přenosu dat skrze USB i Bluetooth. Lze očekávat také existenci neoficiální aplikace pro vzdálené ovládání televize pomocí mobilního telefonu či jiného zařízení, což by se mohlo hodit při prohlížení internetu i při hraní her.

Ubuntu TV by se mělo objevit nejprve na Americkém a Čínském trhu a to nejpravděpodobněji na konci letošního či začátku příštího roku. Evropa si na něj bude muset počkat o trochu déle.

Autor: Martin Kozub | pondělí 9.1.2012 21:30 | karma článku: 12,65 | přečteno: 966x
  • Další články autora

Martin Kozub

Jízdní řády na telefonech s Ubuntu. Vývoj, aktuální stav a výhled do budoucna.

Má aplikace je na telefonech již několik měsíců k mání. Co mě vedlo k její tvorbě, jak probíhal vývoj, jaké trable jsem musel při vývoji překonat, kde se aplikace nachází dnes i co do budoucna plánuji se zde dnes pokusím nastínit.

15.2.2016 v 8:00 | Karma: 10,81 | Přečteno: 385x | Diskuse| Věda

Martin Kozub

Meizu MX4 v edici s Ubuntu

Jak se pracuje s aktuální vlajkovou lodí mezi zařízeními s Ubuntu? A stojí pořízení takového telefonu vůbec za to nebo je to jen plýtvání penězi a je lepší investovat do něčeho standardnějšího? Nejen to se zde pokusím objasnit.

17.8.2015 v 15:00 | Karma: 12,46 | Přečteno: 421x | Diskuse| Věda

Martin Kozub

Nové Ubuntu z pohledu uživatele a vývojáře

Je to zhruba půl roku, kdy jsem poprvé okusil Ubuntu na svém Nexusu. Od prvního momentu mě jeho možnosti lákaly, ale celková funkčnost a stabilita systému překonala mou motivaci a se skloněnou hlavou mě dotlačila zpět k původnímu Androidu. Nenechalo mě to ale spát a zhruba před měsícem jsem se opět odvážil prozkoumat divoké vody mobilního Ubuntu, u kterého jsem díky půl roku aktivního vývoje, a také pár modifikacích na mé straně, konečně zůstal.

18.11.2014 v 8:00 | Karma: 12,07 | Přečteno: 579x | Diskuse| Věda

Martin Kozub

Linux je stále populárnější, všude

Microsoftu se už nedaří tak jako za starých časů, a jejich výdělky jsou dokonce částečně pokryty desátky od prodejců linuxových zařízení, převážně Androidu. Ale ani Apple už nemá takovou moc a další jiní konkurenti ve skutečnosti ani moc nejsou. Nynější horečku odstartovala mocná herní korporace Valve a pomáhají s ní i některé další velké firmy a organizace, jejichž skupina postupně nabírá na síle i mohutnosti.

8.8.2014 v 15:00 | Karma: 17,44 | Přečteno: 1100x | Diskuse| Věda

Martin Kozub

Ubuntu Touch, aneb nezvyklé mládě lenochoda dvouprstého

Před pár dny jsem se rozhodl nainstalovat a vyzkoušet Ubuntu Touch na svém tabletu Nexus 7 2013 LTE. Ačkoliv se nejedná o oficiálně podporovaný hardware, Canonical spravuje pouze verzi pro Nexus 7 2013 WiFi, veškeré hardwarové komponenty jsou i na tomto tabletu plně funkční, ale jen většinou ...

3.8.2014 v 18:00 | Karma: 11,49 | Přečteno: 1254x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 939x
O autorovi:
Aktuálně student, jehož zájmem jsou především otevřené technologie a organizace, podporující opensource.

Rovněž uživatel Ubuntu, včetně své mobilní varianty Ubuntu Touch (vyvýjený komunitou UBports).

» Předchozí blog
Osobní web

PS: Linux používám od roku 2004. Za tu dobu stihl obsadit většinu mobilních zařízení a postupně dobývá i segment osobních počítačů. Nevěřte lidem, kteří vám budou tvrdit, že Linux nelze používat nebo že není uživatelsky přívětivý. Kdyby tomu tak skutečně bylo, nevznikly by projekty jako Google Android nebo Ubuntu.


Můj LinkedIn

Seznam rubrik