Steam pro Linux - herní (r)evoluce

22. 12. 2012 22:00:00
Otevřená betaverze herního klienta Steam je konečně dostupná pro Linux. Herní katalog zatím obsahuje něco málo kolem 40ti her. V databázi jsou ale obsaženy i další tituly, které budou Linux v blízké budoucnosti podporovat.

Historie

První zmínka o Steamu pro Linux padla na serveru phoronix.com již na jaře roku 2010, kdy bylo zjištěno, že se v klientovi nacházejí některé věci pro Linux specifické. Netrvalo ovšem dlouho a Valve veškeré spekulace o linuxovém klientu vyvrátilo.

steam1.jpg

Další zprávy o linuxové verzi Steamu se objevily na jaře 2012, opět na serveru phoronix.com a přinesly tentokrát mnohem důvěryhodnější informace. Přímo autor tohoto webu se totiž dostal do dílen Valve a měl možnost prohlédnout si běh hry Left 4 Dead 2 na Ubuntu. Během následujících měsíců se objevilo množství dalších doplňujících informací. Už v létě, tedy pár měsíců po začátku vývoje, se na Linuxu podařilo spustit SourceEngine hru s daleko vyšším FPS, než na Windows. Po oznámení vývoje Steamu pro Linux se také zvedl zájem výrobců grafických karet, kteří začali znatelně vylepšovat své ovladače. Výsledky nejen těchto úprav jsou již dostupné v mnoha distribucích a budou z nich těžit jak hráči her, tak i obyčejní uživatelé.

Důvody, proč vůbec Valve s Linuxem začalo, jsou poměrně zřetelné. Především, Valve chce vyvinout vlastní konzoli, a pro tyto účely potřebuje operační systém, s nímž může nakládat podle svého uvážení a na kterém Steam bude fungovat. Dalším poměrně významným aspektem jsou Windows 8. A zde existuje několik důvodů, proč Valve nemá tuto platformu v oblibě. Zaprvé Microsoft přímo do této platformy zabudoval vlastní obchod aplikací, který je přímou konkurencí Steamu. Vzniká zde zároveň potenciál pro možné zablokování instalace softwaru z jiných zdrojů, tedy i odříznutí Valve. Dalším důvodem jsou samy Windows 8, mnohými kritizovány pro své nestandardní rozhraní a ovládání.


Linuxový Steam dnes

Zatímco Steam se na Linuxu ještě ani pořádně neohřál, komunita kolem něj již pořádně narostla. Zájemců o přístup do uzavřené betaverze bylo pouze za první týden více než 60 000 a protože bylo v prvním kole přijato jen asi 1000 vybraných šťastlivců, velmi brzy si ti zbylí našli cestu, jak Steam používat i bez garantovaného přístupu. Nešlo ale o žádný brutální hack, nýbrž o jednoduchý backdoor, který zde zřejmě Valve Linux tým nechal úmyslně. Steam bylo možné spustit s parametry "steam://store", nebo v Ubuntu pomocí jedné z položek quicklistu. Klient se poté normálně načetl a nevyžadoval autentizaci.

Podle pozorování se běh klienta za poslední měsíc v mnohém vylepšil. Nejen že je práce s ním svižnější, ale především sama aplikace je mnohem stabilnější. Optimalizace se dočkaly i podporované hry, které nyní běží na Linuxu velmi svižně a bezproblémově. Nedávno byla navíc spuštěna stránka na GitHubu, jejíž účelem je urychlit nahlašování, sledování a opravu chyb.


Komunita kolem Steamu

Linuxový Steam ovšem není jen práce Valve, ale také práce třetích stran a komunity. Linuxoví uživatelé jsou totiž zvyklí si věci přizpůsobovat přesně tak, jak jim vyhovují ... a také na to mají prostředky. Proto již za pouhý měsíc vzniklo několik rozšíření přímo od uživatelů.

Steam Login

Steam Login přidává možnost přihlásit se přímo ze systémové přihlašovací obrazovky do Steam Big Picture módu. Tuto možnost využijí především hráči, kteří si rádi své PC připojí k televizi a to především kvůli rychlosti načtení klienta, která je v tomto případě mnohem vyšší. Rozšíření je ale vhodné i pro uživatele náročnějších akcelerovaných prostředí, jelikož Steam Login spouští pouze lehké prostředí XFCE, které běží pod Steamem na pozadí.

steam-login.png

Steam Skin Manager

Steam Skin Manager je poměrně jednoduchý nástroj na tweakování linuxového Steamu. Umožňuje vám snadno aplikovat jakékoliv skiny pro Steam a odstraňovat je. Balík zároveň obshuje dva vzhledy: Ambiance a Radiance, tedy výchozí témata v Ubuntu.

Ačkoliv se nejedná o nic světoborného, tato aplikace vám ulehčuje změnu vzhledu klienta tak, aby zapadal do vaší distribuce. Přináší také možnost aktivace systémových dekorací oken, díky čemuž může Steam mnohem lépe využívat i vaše specifická nastavení prostředí.

SteamAmbianceNativeBorder.png

Hraní na Linuxu

Jak jsem již uvedl, Linuxových her na Steamu je zatím jen asi 40, mezi nimi například Serious Sam 3: BFE, World of Goo, Amnesia The Dark Descent nebo Killing Floor. Další hry se ovšem chystají. Jejich seznam naleznete zde. Tituly od Valve zatím bohužel dostupné nejsou, což by se ale snad mělo změnit již začatkem roku.

SteamLibrary.png
SteamLinuxList.png

Hrál jsem několik her a všechny fungovaly v Linuxu perfektně. Neměl jsem problém s žádnými grafickými kartami (zkoušel jsem Intel HD Graphics 4000 a několi karet Nvidia). Navíc jsem byl příjemně potěšen změnami, které se díky Valve odehrály na linuxovém desktopu, tedy především tím, že s s hrami, spuštěnými na celou obrazovku, správně fungují systémová tlačítka (změna hlasitosti, podsvícení, ...).

Nyní již jen čekám na některé další tituly. Obzvláště se těším na Euro Truck Simulator 2 pro Linux, ale uvítal bych i další a známější hry, především Need for Speed, GTA, SimCity či Trainz Simulator.


Steam pro Linux si můžete stáhnout přímo na stránkách Valve:

SteamBeta.png

Díky Valve Linux :)

Autor: Martin Kozub | sobota 22.12.2012 22:00 | karma článku: 10.43 | přečteno: 1035x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.19 | Přečteno: 130 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 25.00 | Přečteno: 519 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 293 | Diskuse
Počet článků 27 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 939

O autorovi:
Aktuálně student, jehož zájmem jsou především otevřené technologie a organizace, podporující opensource.

Rovněž uživatel Ubuntu, včetně své mobilní varianty Ubuntu Touch (vyvýjený komunitou UBports).

» Předchozí blog

Osobní web

PS: Linux používám od roku 2004. Za tu dobu stihl obsadit většinu mobilních zařízení a postupně dobývá i segment osobních počítačů. Nevěřte lidem, kteří vám budou tvrdit, že Linux nelze používat nebo že není uživatelsky přívětivý. Kdyby tomu tak skutečně bylo, nevznikly by projekty jako Google Android nebo Ubuntu.

Můj LinkedIn

Seznam rubrik

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...