Martin Kozub

Microsoft Office pro Linux v roce 2014?

7. 02. 2013 11:00:00
Microsoft prý zvažuje port kancelářského balíku Microsoft Office na Linux. Pokud je zdroj přesný a vše půjde podle plánu, dočkají se linuxoví uživatelé tohoto stále oblíbeného softwaru někdy v roce 2014.

Pro Linux existuje v současnosti omezené množství kancelářských balíků, ovšem kvalita alespoň některých z nich není vůbec špatná. Za zmínku stojí LibreOffice, Calligra Suite, či poměrně čerstvě portovaný Kingsoft Office. Skutečnost, že především LibreOffice je použitelný i pro pokročilejší funkce a široká nasazení lze potvrdit postupnou adaptací tohoto kancelářského softwaru v mnoha organizacích, školách, firmách i městech. Aby byly výdaje co nejmenší, bývá často přechod na LibreOffice doprovázen přechodem na operační systém Linux, a právě tato postupná adopce dělá Microsoftu zřejmě největší vrásky na čele.

Prodeje Windows 8 rozhodně nejdou tak, jak by si Microsoft představoval a poslední sled událostí dává Linuxu zelenou v moha oblastech. To co je však v tomto momentu pro Redmond nejzávažnější je růst podílu Linuxu na desktopech.

Abych uvedl věci na pravou míru, Linux je již dnes nejrozšířenějším operačním systémem na světě. Pohání většinu mobilních zařízení, serverů a embedded strojů (navigace, vestavěné počítače). Ovšem na desktopu se mu dlouhá léta nedařilo, z části kvůli vlastním chybám, z části kvůli silnému monopolu Microsoftu a jeho některým ne zcela fér postupům.

Ovšem rok 2012, jak jsem již dříve psal, přinesl Linuxu neobyčejnou naději na změnu a jak se zdá, ledy se skutečně lámou a dávají do pohybu.

Microsoft Office nativně, pro Linux

Podle serveru phoronix.com a neznámému původnímu zdroji, který se o tuto informaci podělil, zvažuje Microsoft tvorbu svého kancelářského balíku pro operační systém Linux. Tento rok spatří světlo světa port na mobilní systém Google Android, který je na Linuxu postavený. Odsud je to již jen krůček ke skutečnému linuxovému programu.

Obrázek z upubuntu.com

Zdroj obrázku: upubuntu.com

Výše jsem naznačil, že je podpora Linuxu pro Microsoft “nutná”. V budoucnu se může jednat o životně důležitou záležitost, která by Microsoftu mohla zajistit alespoň pozici vývojáře populárního kancelářského balíku, pokud bude tržní podíl Windows nadále klesat.

Právě on přechod obrovských skupin pracovních stanic na LibreOffice a Linux je zřejmě tím nejpádnějším důvodem. Kvůli linuxovým uživatelům to Microsoft skoro jistě nedělá. Podstatná část by si totiž jejich Office nekoupila ani v nejhorším snu, a musím se přiznat, že já zřejmě také ne. Ovšem, pokud bude cena rozumná a tento balík natolik unikátní/populární, bude jeho dostupnost na Linuxu jedině vítána. Více konkurence totiž znamená větší snahu vývojářů soutěžit, což je pro uživatele rozhodně dobrá zpráva.

Je to všechno skutečně možné?

Ačkoliv Microsoft nemá a nikdy neměl Linux příliš v oblibě (dříve byl běžně Microsoftem označovaný za virus, stejně jako vše licencované pod GPL), již dnes Microsoft nabízí například Skype pro Linux. Od chvíle, kdy převzali nad vývojem vedení, jsou Linuxové verze mnohem častěji aktualizovány - což jen dokazuje, že uživatelé konkurence hojně využívají placené hovory. Podpora Microsoftu je dále znát přímo v samotném linuxovém jádru, kde vývojáři z Redmondu často přispívají především kódem pro jejich virtualizační platformu Hyper-V. I tento fakt ukazuje velkou poptávku po Linuxu.

Pokud se nejedná o novinářskou kachnu, nebo pokud Microsoft mezitím nezmění svůj názor, máme se v budoucnu skutečně na co těšit. Avšak, i kdyby byla tato hypotéza postavena na reálném základě, nepředpokládám, že se v několika příštích měsících oficiálně potvrdí.

Autor: Martin Kozub | karma: 11.04 | přečteno: 914 ×
Poslední články autora