Ubuntu Edge? Zřejmě ne, ale možná povzbudí další.

1. 08. 2013 14:00:00
Zajímáte-li se o technologické novinky, je pravděpodobné, že jste již zaznamenali nebývalou kampaň společnosti Canonical. Firma, která se doposud soustředila pouze na vývoj softwaru, nedávno přišla s návrhem vlastního telefonu, který ovšem svými parametry hladce překonává i ty nejlepší kousky dostupné na trhu.

Ubuntu Edge

Chytrý telefon je se 128GB SSD paměti, 4G RAM, výkonným vícejádrovým procesorem, dvěma anténami pro lepší signál, baterkou s úžasnou kapacitou a velmi odolným displejem z krystalu Safíru, určen především pro nadšence a dokáže nadchnout také svým designem a softwarovým vybavením. Podle parametrů by byly přítomny hned dva operační systémy (Android a Ubuntu) ve výchozím stavu s možností výběru po každém zapnutí telefonu. Další zajímavou vlastností je přeměna systému do podoby plnohodnotného desktopového prostředí po připojení zařízení k monitoru a ke klávesnici.

Co možná překvapí nejvíce je cena, která je za takový model až překvapivě nízká. Nejdražší slot vyjde na $830, přičemž během akcí bylo možné ušetřit i více než $200.

ubuntu-edge.jpg

První dny trhaly rekordy

Parametry Ubuntu Edge zaujaly každého, kdo chce mít vše „bleeding-edge“, neboli kdo chce mít nejmodernější a nejvybavenější telefon. Možná proto, a také díky skvělé nabídce pro prvních pár set zájemců, trhala tato kampaň všechny rekordy a během prvního dne se podařilo vybrat téměř 4 miliony dolarů. Pomohla především blesková sleva, která trvala jen 24 hodin, ale také obrovský zájem světových médií.

Celková částka 32 milionů dolarů je stále vzdálená, velmi vzdálená. V době vzniku tohoto článku utržilo Ubuntu Edge asi $7,7 mil. a lze konstatovat, že posledních pár dní konto spíše stagnuje. Ti, kteří měli peníze dostupné, využili akcí, pro ostatní může být potřebný obnos příliš velký. Aby Ubuntu Edge uspělo, muselo by se stát něco velkého, jako příchod nových a levnějších nabídek (to by ale Canonical musel dotovat). Celé situaci by mohl také výrazně pomoci nějaký sponzor.

Obrovská reklama pro Ubuntu Touch

Ubuntu Touch zaujal média již dříve svým vzhledem i ovládáním a také uživatele, kterým se nový systém líbí také po technické stránce. Ubuntu Edge dále pomohl ukázat zájem uživatelů po Ubuntu i po vybavených telefonech, jejichž dostupnost Canonical potřebuje jako sůl, aby mohl úspěšně aplikovat svou myšlenku konvergence celé platformy.

I přes to, že Canonical svůj výtvor zřejmě nebude schopen realizovat, kampaň na serveru indiegogo.com snad pomůže přesvědčit další výrobce a operátory k nasazení Ubuntu na nových mobilních zařízeních, až bude systém připraven. Ubuntu po celý rok otřásá světem v mnohem větším měřítku než jeho starší konkurence, jako Firefox OS či Sailfish OS.

Ubuntu CAG, sdružení „přátel“ Ubuntu Touch

Canonical v polovině června zřídil poradní skupinu kolem Ubuntu Touch, jež již na začátku obsahovala 8 operátorů. Ačkoliv jejich přítomnost nemusí znamenat nic významného, je to alespoň náznak toho, že je o Ubuntu Touch zájem i mimo uživatele. V současnosti se zde nacházejí velcí operátoři ze všech kontinentů a mohu tak pomoci Canonicalu v obsazení trhu s mobilními telefony.

A kdy že bychom se měli Ubuntu Touch skutečně dočkat?

Vývoj je stále velmi neutišený, aktivní, a zbývá ještě spousta práce předtím, než bude Ubuntu možné nasadit běžně do prodeje. Přesto je již nyní možné systém používat na několika podporovaných telefonech, fungují veškeré základní služby i aplikace. Někteří zaměstnanci Canonicalu dokonce již několik týdnů Ubuntu testují výhradním používáním na svých osobních telefonech, místo Androidu.

Pokud tedy půjde vše podle plánu, měli bychom první taková zařízení vidět již na přelomu roku 2013/2014, nejpozději potom v prvním čtvrtletí 2014.

Autor: Martin Kozub | čtvrtek 1.8.2013 14:00 | karma článku: 10.41 | přečteno: 527x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 12.81 | Přečteno: 119 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.05 | Přečteno: 513 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.43 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 289 | Diskuse
Počet článků 27 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 939

O autorovi:
Aktuálně student, jehož zájmem jsou především otevřené technologie a organizace, podporující opensource.

Rovněž uživatel Ubuntu, včetně své mobilní varianty Ubuntu Touch (vyvýjený komunitou UBports).

» Předchozí blog

Osobní web

PS: Linux používám od roku 2004. Za tu dobu stihl obsadit většinu mobilních zařízení a postupně dobývá i segment osobních počítačů. Nevěřte lidem, kteří vám budou tvrdit, že Linux nelze používat nebo že není uživatelsky přívětivý. Kdyby tomu tak skutečně bylo, nevznikly by projekty jako Google Android nebo Ubuntu.

Můj LinkedIn

Seznam rubrik

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...