Diskuse

Linux je loterie, ale jen pro někoho

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

mám dual boot a v linuxu jedu fakt více než 90% času... windows mám pouze na složité dokumenty MS Office a firemní VPNku... hlavní důvod používání linuxu je to, že potřebuji nějaký dátabázový stroj na lokále a takové mysql my fakt skvěle vyhovuje (to by na win šlo spustit taky, ale určitě obtížněji).... dále prezentace grafických dat pomocí gnuplot je naprosto dokonalá a o alternativě ve win nevím p.s. jo ten linux používám asi tak od verze jádra 1.8 ;-)

1 0
možnosti
Foto

Pěkné, to ani osoba, která mě k Linuxu přivedla, zřejmě nezačala s Linuxem dříve než po vydání kernelu 2.0. Tak pro spoustu lidí může být dualboot řešením, i já to tak jistou dobu měl, než jsem přešel zcela na Linux. A stejně jsem se čas od času neubránil nutnosti provozovat Windows ve virtuální mašině kvůli škole.

0 0
možnosti
PK

P83a14v55e56l 84K93u97r16a33l

14. 9. 2013 13:08

Upřímně co hlavně limituje úspěch her na Linuxu je grafické rozhraní DirectX a Direct 3D... a jeho emulace je téměř nemožná.

A microsoft obecně nedal nikomu právo toto rozhraní zapracovat do jiného operačního systém než windows.

Obvykle jde za vysokou cenu vzhledu a výkonu to nějak rozjet pod openGL ale taky ne všude.

0 0
možnosti
Foto

Pro vývoj her ale DirectX není potřeba. Multiplatformní hry musejí používat OpenGL právě proto, že DirectX je pouze výsadou systémů od Microsoftu - naštěstí se již s OpenGL docela ve velkém počítá a spousta nových her ho používá. Jinak, OpenGL bývá zpravidla rychlejší, než DirectX - a nejsem si vědom toho, že by hry spuštěné v Linuxu nebo na Mac OS X vypadaly hůře, než ty spuštěné ve Windows.

0 0
možnosti
JF(

Linux jsem využíval více jak 10 let, je to OS mému srdci blízký, vyzkoušel jsem řadu distribucí, ovšem to hlavní a podstatné je nedostatečná kompatibilita kancelářských programů (OpenOffice, LibreOffice) s formáty MSOffice, tedy doc, docx, xls, ppt apod., zejména tehdy, jedná-li se o složitěji strukturované dokumenty. Pokud člověk není zrovna příznivec nejnovějších her, pak se dají nalézt i v Linuxu skvělé aplikace srovnatelné s těmi pro Windows, nakonec webové prohlížeče jako Firefox, Opera, Chrome, pošťák Thunderbird, přehrávač hudby a videa VLC, grafika GIMP, Inkscape, takřka všechno se tam dá najít obdobné tomu, co je i pod Windows, jen ta kompatibilita s MSOffice stále poněkud zadrhává. Ovšem pokud člověk nemusí tvořit rozsáhlé dokumenty s mnoha oddíly, poznámkami pod čarou, složitou grafikou, záhlavími a zápatími, pak distribuce typu UBUNTU, připadně jeho forku MINT, je pro běžného uživatele přímo ideálním řešením. To je jistě případ paní Odarčenkové, protože zase to není nic jiného, než spouštění programů ikonkami, programy se automaticky aktualizují, byla-li uvedena vyšší verze, uživatelský komfort je srovnatelný s Windows. Lze samozřejmě provozovat na jednom počítači současně Windows i Linux, také možné řešení pro některé uživatele. Kdybych nemusel tvořit ty velmi složité dokumety a tabulky s makry, tak je mojí volbou jednoznačně Linux!

1 0
možnosti
Foto

Ano, to je obrovský problém, bohužel není jednoduché s ním něco udělat. Microsoft má své formáty uzavřené, takže interoperability s MS Office lze dosáhnout opět jen použitím MS Office. V tomto případě je možné spolehnout se na Wine, díky němuž ho lze spustit i v Linuxu, ale vyžaduje to krok navíc.

0 0
možnosti
Foto

Jsem absolutní analfabet, co se týče OS, nicméně používám Ubuntu už skoro 10 let a jsem s ním naprosto spokojená!!! R^R^R^

3 0
možnosti
Foto

Děkuji za komentář. Skutečně mě těší, že se takoví uživatelé najdou, bohužel jich není mnoho. Pro mnoho uživatelů se jedná o vhodnou alternativu k Windows, tím spíše nejsou-li závislí na některých pro jednu platformu specifických programech.

0 0
možnosti