Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jízdní řády na telefonech s Ubuntu. Vývoj, aktuální stav a výhled do budoucna.

Má aplikace je na telefonech již několik měsíců k mání. Co mě vedlo k její tvorbě, jak probíhal vývoj, jaké trable jsem musel při vývoji překonat, kde se aplikace nachází dnes i co do budoucna plánuji se zde dnes pokusím nastínit.

Není to tak dávno, co jsem si pořídil oficiální telefon s operačním systémem Ubuntu. Sice již více než rok a půl provozuji Ubuntu na svém tabletu, ale stále jsem měl v kapse telefon s Androidem a oblíbenou aplikací Pubtran, která mě doprovázela do všech koutů republiky. S kompletním přechodem na Ubuntu se vše změnilo.

Ubuntu nepodporuje aplikace z Androida, spoléhá na svůj vlastní ekosystém. Není tedy divu, že zde nenajdete většinu známých aplikací a veskrze si musíte vystačit s webovými verzemi, pokud vůbec existují. Nutno ale podotknout, že se za rok a půl co Ubuntu provozuji situace výrazně zlepšila, jak rozšířením počtu nativních aplikací, tak především kvalitou a přívětivostí těch již dostupných. Nebudete tak postrádat například emailového klienta, mapy, komunikačního klienta služeb Telegram a neoficiálně Hangouts či navigaci, všechny velmi povedené. Nicméně, vzhledem k faktu, že jsou telefony s operačním systémem Ubuntu stále vzácností, je zřejmé, že nabídka lokálních aplikací je velmi chudá a pokud vůbec, tak sestává pouze z webových aplikací – tedy v podstatě odkazů do zjednodušeného webového prohlížeče, které lze stáhnout z obchodu Ubuntu.

Jelikož vyhledávám jízdní řády zcela pravidelně, nezřídka i několikrát denně, zasáhla mě absence dedikované aplikace podobné Pubtranu velmi těžce. To především proto, že jsem byl nucen spouštět webový prohlížeč pokaždé, když jsem potřeboval najít spojení. Při každém načtení webu IDOS jsem byl dotázán zda chci využít aktuální polohu zařízení, na mobilních datech, a zvláště s protočeným FUPem, trvalo načtení samotné stránky velice dlouho a z webového interface bylo kopírování spojení pro případné odeslání např. skrze chat téměř nemožné. Postupně mi svízelnost situace začala lézt natolik na nervy, že jsem začal pokukovat po možnosti vytvořit vlastní jednoduchou aplikaci pro vyhledávání spojení.

Data Seznamu nebo Chapsu?

Protože jsem byl znalý situace, kterou si prošel Pubtran počátkem roku 2015, obával jsem se Chapsu a jejich nepříjemného vedení a kontaktoval Seznam, zda je jejich API pro jízdní řády veřejné, popřípadě jaké jsou podmínky jejího využívání. Naneštěstí odpověď, kterou jsem obdržel, byla spíše taková, jakou jsem očekával od Chapsu – tedy zamítavá a nicneříkající.

20. srpna 2015: „Momentálně neplánujeme API zveřejňovat. Pokud bychom změnili stanovisko v této věci dáme Vám vědět.“

Naštěstí jsem 4. října na internetu objevil novou aplikaci pro Android, pojmenovanou „MHD Tabule“. Ihned jsem kontaktoval autora a zeptal se ho, jak získává data pro svou aplikaci – a k mému překvapení to byl Chaps, od nějž jsem hned následující den dostal odkaz k veřejné dokumentaci jejich API. A zde to vše začalo. Jen tak mimochodem, můj pohled na Chaps se také mírně upravil – vzhledem k tomu, jaké problémy má samotná firma za sebou, ji stále nemám příliš v oblibě, ale komunikace s lidmi v ní byla doposud velmi vstřícná a plodná. Dva lidé, Bohumír Bednařík a Tomáš Chlebničan mi byli velmi nápomocni a patří jim velké díky za jejich pomoc.

Zpočátku jsem neměl přístup k celému API, jen veřejně dostupnému subsetu. Z toho důvodu pokrývala má aplikace původně pouze MHD Prahy a evropské Vlaky a vyhledávání bylo rychlostně omezeno. Přesto se pro mé pražské pojíždění jednalo o výrazné vylepšení oproti hledání spojení na ještě pomalejším a datově výrazně náročnějším webu.

Velké verze aplikace

První verze, 0.0.4 (7.10.2015)

Trvalo to jen 3 dny a měl jsem funkční koncept, takže jsem už 7. října publikoval první verzi do obchodu Ubuntu. Nejvíce času mi zabralo pochopení samotného API a tvorba aplikace, jelikož jsem byl v QML stále ještě relativně nováčkem. Bohužel nemám obrázky prvních verzí mé aplikace, každopádně se v tomto okamžiku jednalo ještě o viditelně rozdělanou práci obsahující velké množství chyb.

0.1.2 (8.10.2015)

Oprava zobrazování nápovědy zastávek, oprava scrollování stránky, přidána možnost kopírovat spojení do clipboardu, možnost vyhledávat vlaková spojení, poslední vyhledávání uloženo a předvyplněno po startu aplikace, spousta vizuálních změn a další menší opravy a funkce.

Jedna z prvních verzí ještě s textovým zobrazením

0.2 (11.10.2015)

Uvedení grafické reprezentace vyhledaného spojení – a poznámka, v níž varuji před upgradem, jelikož mé rozšíření nebylo zatím, na rozdíl od textové reprezentace, příliš spolehlivé.

// Víceméně opraveno ve verzi 0.2.3.1 (11.10.2015).

0.2.5.0 (15.10.2015)

Přidána obrazovka s detailem spojení

0.3.3 (20.11.2015)

Zobrazování pozice vozidla na základě času v jízdním řádu v detailu spojení.

0.4 (5.1.2016)

Aktualizace na nejnovější komponenty Ubuntu. Nový a tenčí vzhled hlavičky aplikace, odstranění modrého pozadí hlavičky kvůli změnám v komponentě, ukládání názvů zastávek pro jednotlivé dopravce pro použití offline/rychlejší vyhledávání, rozšířená obrazovka nastavení a první anglický překlad.

0.5.3 (10.1.2016)

Schopnost procházení v seznamu vyhledávaných spojení na předcházející a následující spoje.

0.6 (21.1.2016)

Společnost Chaps mi poskytla privátní klíč pro jejich API – díky čemuž se aplikace po přepsání části kódu do C++ (privátní klíč zveřejněn jen v binární podobě, nikoliv přímo) rozrostla o kompletní jízdní řády poskytované serverem idos.cz, tj. MHD ČR i SR, evropské vlaky, letadla a místní integrované systémy. Kromě toho v této verzi došlo ke změnám vzhledu aplikace, novým možnostem nastavení a byl přidán easter egg.

0.7 (4.2.2016)

Uvedení adaptivního rozvržení aplikace – v režimu na šířku a na větších displejích je aplikace zobrazena v režimu dvou sloupců.

Kromě zde uvedených verzí, které přinesly větší viditelné změny, jsem v aplikaci co chvíli prováděl změny v kódu uvnitř, přičemž mohu s radostí konstatovat, že většinu nepořádku vzniklého při startu vývoje této aplikace jsem již odstranil. Několikrát jsem kompletně přepsal některé části aplikace, ať už pro opravu chyb, větší efektivnost nebo jen lepší čitelnost kódů a jeho čistotu.

Stav dnes

Aktuální verze aplikace je dobře použitelná jak na tabletu tak na mobilním telefonu. Díky privátnímu klíči je svižná a snad i spolehlivá. Dokáže hledat spojení mnoha dopravců i jejich kombinací a ukládá si některá data pro rychlejší manipulaci na pomalém připojení či offline, což se hodí zejména při vyhledávání v metru či na horách.

Aktuální verze aplikace

Co bude dál?

Budoucí vývoj aplikace je do velké míry ve hvězdách, jelikož nejsem schopen nic zaručit, a to jak mou vlastní činnost tak ani případné zrušení platnosti privátního klíče získaného od společnosti Chaps. I přes to však plánuji aplikaci dále zdokonalovat a opravovat nalezené chyby. Vzhledem ke skutečnosti, že ji sám aktivně a hojně využívám, jsem poměrně motivován na aplikaci i nadále pracovat. Do budoucna bych si přál především doplnit podporu pro předvyplnění výchozí stanice podle aktuální lokace přístroje s Ubuntu – jak toho ale s poskytnutým API docílit a zda je to vůbec možné jsem zatím bohužel nebyl schopen zjistit.

Aplikaci Transport pro Ubuntu si od října stáhlo 29 unikátních uživatelů, většina po poslední aktualizaci OTA-9, jelikož má aplikace není od počátku ledna se starými verzemi systému kompatibilní. Ačkoliv se toto číslo nezdá být příliš vysoké, předpokládám, že u nás o mnoho více uživatelů mobilního Ubuntu nebude. Číslo ale postupně roste, a třeba po MWC 2016 a uvedení další skupiny zařízení s operačním systémem Ubuntu poroste ještě rychleji.

Nově je zdrojový kód aplikace zveřejněn pod licencí GPLv3 a je dostupný v celém svém rozsahu (kromě privátního klíče) na GitHubu: https://github.com/zubozrout/Transport

V obchodě Ubuntu najdete mou aplikaci zde: https://uappexplorer.com/app/transport.zubozrout

Závěrem bych chtěl ještě jednou velice poděkovat lidem, kteří mi při vývoji aplikace pomáhali. V životě jsem nedělal žádný podobný projekt a práce na něm mě dosud velice naplňovala. Z dobrého hodnocení, které jsem zatím v obchodě Ubuntu obdržel, mám radost a těší mě, že z ní nemám užitek jen já, ale i několik dalších „nadšenců“ s operačním systémem Ubuntu v našich končinách.

Autor: Martin Kozub | pondělí 15.2.2016 8:00 | karma článku: 10,81 | přečteno: 385x
  • Další články autora

Martin Kozub

Meizu MX4 v edici s Ubuntu

Jak se pracuje s aktuální vlajkovou lodí mezi zařízeními s Ubuntu? A stojí pořízení takového telefonu vůbec za to nebo je to jen plýtvání penězi a je lepší investovat do něčeho standardnějšího? Nejen to se zde pokusím objasnit.

17.8.2015 v 15:00 | Karma: 12,46 | Přečteno: 421x | Diskuse| Věda

Martin Kozub

Nové Ubuntu z pohledu uživatele a vývojáře

Je to zhruba půl roku, kdy jsem poprvé okusil Ubuntu na svém Nexusu. Od prvního momentu mě jeho možnosti lákaly, ale celková funkčnost a stabilita systému překonala mou motivaci a se skloněnou hlavou mě dotlačila zpět k původnímu Androidu. Nenechalo mě to ale spát a zhruba před měsícem jsem se opět odvážil prozkoumat divoké vody mobilního Ubuntu, u kterého jsem díky půl roku aktivního vývoje, a také pár modifikacích na mé straně, konečně zůstal.

18.11.2014 v 8:00 | Karma: 12,07 | Přečteno: 579x | Diskuse| Věda

Martin Kozub

Linux je stále populárnější, všude

Microsoftu se už nedaří tak jako za starých časů, a jejich výdělky jsou dokonce částečně pokryty desátky od prodejců linuxových zařízení, převážně Androidu. Ale ani Apple už nemá takovou moc a další jiní konkurenti ve skutečnosti ani moc nejsou. Nynější horečku odstartovala mocná herní korporace Valve a pomáhají s ní i některé další velké firmy a organizace, jejichž skupina postupně nabírá na síle i mohutnosti.

8.8.2014 v 15:00 | Karma: 17,44 | Přečteno: 1100x | Diskuse| Věda

Martin Kozub

Ubuntu Touch, aneb nezvyklé mládě lenochoda dvouprstého

Před pár dny jsem se rozhodl nainstalovat a vyzkoušet Ubuntu Touch na svém tabletu Nexus 7 2013 LTE. Ačkoliv se nejedná o oficiálně podporovaný hardware, Canonical spravuje pouze verzi pro Nexus 7 2013 WiFi, veškeré hardwarové komponenty jsou i na tomto tabletu plně funkční, ale jen většinou ...

3.8.2014 v 18:00 | Karma: 11,49 | Přečteno: 1254x | Diskuse| Věda

Martin Kozub

Webový prohlížeč Maxthon vydán pro Linux

Po několikaměsíčním vývoji byla konečně uvolněna první veřejná verze webového prohlížeče Maxthon pro Linux. Ten poměrně nově staví na Chromiu, svobodné verzi populárního Chrome od Googlu a je plně kompatibilní s jeho doplňky.

26.3.2014 v 14:00 | Karma: 14,76 | Přečteno: 1292x | Diskuse| Věda

Martin Kozub

SteamOS od Valve přinese AAA tituly na Linux

Linuxoví uživatelé mají zase jednou obrovský důvod k oslavě. Opět za ním stojí jedna z největších herních společností, která oficiálně a významně Linuxu pomáhá již od zimy minulého roku. Tentokrát přišli s vlastním linuxovým operačním systémem, čímž významně usnadní a urychlí příchod nových her na Linux.

24.9.2013 v 12:00 | Karma: 8,60 | Přečteno: 482x | Diskuse| Věda

Martin Kozub

Linux je loterie, ale jen pro někoho

Svobodnému softwaru se na otevřené platformě velice daří a vzhledem ke své popularitě i velké komunitě svou kvalitou mnohdy převyšuje vlastní proprietární konkurenci. Není tedy divu, že se některým vývojářům nemusí vyplatit do linuxové verze své aplikace vůbec investovat a raději si hledají uživatele ve světě Windows, kde mají z vícero důvodů větší šanci na úspěch.

13.9.2013 v 19:00 | Karma: 13,00 | Přečteno: 1100x | Diskuse| Věda

Martin Kozub

Nastala zlatá doba, Wine už nepotřebujeme

Ještě před pár lety si mnozí kompletní přechod na Linux ani nedokázali představit, dnes, zdá se, to není až tak složité. Svobodný desktop v mnohém dospěl a může tedy nabídnout i to, co jeho používanější konkurence nemůže a pro většinu lidí bez sebemenších kompromisů.

8.8.2013 v 15:00 | Karma: 12,70 | Přečteno: 1098x | Diskuse| Věda

Martin Kozub

Ubuntu Edge? Zřejmě ne, ale možná povzbudí další.

Zajímáte-li se o technologické novinky, je pravděpodobné, že jste již zaznamenali nebývalou kampaň společnosti Canonical. Firma, která se doposud soustředila pouze na vývoj softwaru, nedávno přišla s návrhem vlastního telefonu, který ovšem svými parametry hladce překonává i ty nejlepší kousky dostupné na trhu.

1.8.2013 v 14:00 | Karma: 10,41 | Přečteno: 527x | Diskuse| Věda

Martin Kozub

Připravované Ubuntu a co byste o něm měli vědět

Možná jste již zaznamenali poměrně velké změny ve vývoji nejoblíbenější linuxové distribuce Ubuntu, které nyní hýbou světem. Od počátku roku Canonical oznámil a předvedl několik novinek. Stále ale není úplně jasné, co to znamená pro běžného uživatele, či jak to ovlivní celkovou práci s počítačem.

12.7.2013 v 17:00 | Karma: 12,97 | Přečteno: 1014x | Diskuse| Věda

Martin Kozub

Jste běžný uživatel? Ubuntu je jasná volba

Patříte mezi normální uživatele, používáte webový prohlížeč, občas napíšete dokument nebo si něco zahrajete? Nebo využíváte počítač naplno, ale jednoduše si přejete, aby vše fungoval bez potřeby složitě hledat a měnit nastavení? Stáhněte si Ubuntu a vyzkoušejte, jak pohodlné to je.

11.5.2013 v 22:00 | Karma: 19,64 | Přečteno: 3052x | Diskuse| Věda

Martin Kozub

Unity Next, nové prostředí ve znamení přenositelnosti

Ubuntu se vždy snažilo vyjít vstříc potřebám uživatelů. Od počátku je považováno za nejlepší volbu pro linuxáky začátečníky a zároveň také za ideální systém pro ty, kteří prostě chtějí, aby vše fungovalo bez nutnosti hrabat se v systémových věcech, nebo ztrácet kvanta času nad hledáním vhodných ovladačů pro nestandardní zařízení. V Ubuntu jednoduše většina věcí funguje již od prvního startu a tímto aspektem se, troufám si říci, řadí také daleko před Windows či Mac OS X.

9.5.2013 v 15:00 | Karma: 10,71 | Přečteno: 506x | Diskuse| Věda

Martin Kozub

Microsoft Office pro Linux v roce 2014?

Microsoft prý zvažuje port kancelářského balíku Microsoft Office na Linux. Pokud je zdroj přesný a vše půjde podle plánu, dočkají se linuxoví uživatelé tohoto stále oblíbeného softwaru někdy v roce 2014.

7.2.2013 v 11:00 | Karma: 11,04 | Přečteno: 914x | Diskuse| Věda

Martin Kozub

Paradox Interactive will port all Mac-ready titles to Linux

PI employee Shams responded to a question whether they'll be supporting Linux with their future releases. The response was straight: "we will be making Linux a priority as go along".

22.1.2013 v 20:00 | Karma: 3,81 | Přečteno: 100x | Diskuse| Věda

Martin Kozub

Paradox Interactive zveřejní většinu her i pro Linux

Zaměstnanec Paradox Interactive (Shams) odpověděl na otázku, zda budou jejich nadcházející hry dostupné i pro Linux. Z odpovědi vyplývá, že Linux bude podporován velmi dobře.

22.1.2013 v 20:00 | Karma: 8,22 | Přečteno: 475x | Diskuse| Věda

Martin Kozub

Rok 2012 ve znamení Linuxu

Zatímco ještě před několika lety nepatřil Linux mezi oblíbené operační systémy většiny vývojářů, časy se postupně mění a dnes je na tom již mnohem lépe. Obzvláště rok 2012 je pak pro Linux velmi zvláštní tím, kolik nových aplikací a her se pro něj vytvořilo, nebo bylo přislíbeno. Za zmínku stojí především herní platforma Steam, která se dočkala své nativní linuxové verze, ale i množství softwaru, který je nyní dostupný v Centru Softwaru pro Ubuntu nebo i jinde. Rok 2012 byl pro Linux zároveň velmi pestrým na startovacích kampaních Kickstarter, částečně také proto, že se (nejen) engine Unity3D dočkal nativní linuxové podpory. Spousta vývojářů tak přislíbila tvorbu svých nejnovějších her i pro tuto platformu.

25.12.2012 v 10:20 | Karma: 13,26 | Přečteno: 1020x | Diskuse| Věda

Martin Kozub

Steam pro Linux - herní (r)evoluce

Otevřená betaverze herního klienta Steam je konečně dostupná pro Linux. Herní katalog zatím obsahuje něco málo kolem 40ti her. V databázi jsou ale obsaženy i další tituly, které budou Linux v blízké budoucnosti podporovat.

22.12.2012 v 22:00 | Karma: 10,77 | Přečteno: 1035x | Diskuse| Věda

Martin Kozub

Humble Indie Bundle pro Android 3

Nová nabídka multiplatformních her je zde již týden. Za tu dobu se podařilo vybrat už přes 600.000 dolarů. Nedávno se navíc seznam zařazených her neobvykle rozrostl a zastavil se na čísle 9. Všechny je lze získat při nákupu za nadprůměrnou částku.

23.8.2012 v 0:00 | Karma: 6,43 | Přečteno: 601x | Diskuse| Věda

Martin Kozub

Tvůrce známé hry Minecraft se přidal ke kritice Windows 8

Začalo to několika narážkami ze strany menších vývojářů a pokračuje to obrovským popraskem. Valve, Blizzard a nyní tvůrce Minecraftu zveřejňují své obavy z Windows 8 a někteří si neodpustí ani ostrou kritiku.

4.8.2012 v 1:00 | Karma: 10,12 | Přečteno: 1125x | Diskuse| Věda

Martin Kozub

Hra Left 4 Dead 2 od Valve běží s Linuxem rychleji

Valve nejen, že přenáší své tituly a herního klienta Steam na Linux, ale také se aktivně podílí na vývoji linuxových ovladačích grafických karet a na tvorbě optimalizačních nástrojů, které chce představit za týden na grafické konferenci.

2.8.2012 v 9:00 | Karma: 8,06 | Přečteno: 664x | Diskuse| Věda
  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 939x
O autorovi:
Aktuálně student, jehož zájmem jsou především otevřené technologie a organizace, podporující opensource.

Rovněž uživatel Ubuntu, včetně své mobilní varianty Ubuntu Touch (vyvýjený komunitou UBports).

» Předchozí blog
Osobní web

PS: Linux používám od roku 2004. Za tu dobu stihl obsadit většinu mobilních zařízení a postupně dobývá i segment osobních počítačů. Nevěřte lidem, kteří vám budou tvrdit, že Linux nelze používat nebo že není uživatelsky přívětivý. Kdyby tomu tak skutečně bylo, nevznikly by projekty jako Google Android nebo Ubuntu.


Můj LinkedIn

Seznam rubrik