Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Víte co jsem nikdy nepochopil? Proč je tolik dister. Tato roztříštěnost je kámen na noze Linuxu. Já vím, že většinu používá pouze autor a pár lidí okolo, ale působí to špatně. Stačilo by 5 hráčů na trhu a ti ostatní by se mohli zaměřit na aplikace které nefungují. Pak mi vadí HW nekontinuita. Například Huawei E173 na Fedoře 17 v live režimu funguje, po instalaci funguje, uděláte update a konec. Se změnou ModemManageru z 5.6 (teď tipuji) na 6.0 (to vím jistě) prostě končí. Musel jsem známému po chvilce hraní narychlo nainstalovat Ubuntu12.04LTS, kde to funguje stále. Alespoň tam má centrum software, to považuji za velmi dobrý přínos. Ale proboha, proč není v Ubuntu nativně již Gimp 2.8, ale stařičký 2.6? Já vím, že mu ho tam mohu dohodit, ale hraje si s fotkami a onewindowmode, či jak se to kýho čerta jmenuje tam není. Proč vychází Ubuntu 12.10 na 18 měsíců, když 12.04LTS má podporu na pět let. I za rok tedy do 14.04 budu instalovat 12.04ku. Každého půl roku nový OS je opruz. A teď něco pozitivního, starším lidem instaluji Linux (vesměs Fedoru, protože ji sám používám, ale třeba i zmíněné Ubuntu) a pro jejich potřeby naprostá spokojenost. Ale zase stížnost. Na distrowatch.com jedna nová verze distribuce denně, ale čeština do Fotoxxu, velmi zajímavé aplikace na úpravu fotek, nikde :-(.

0 0
možnosti
Foto

Linuxovou distribuci si může vytvořit kdo chce, pokud na to má znalosti, a odtud plyne i tento problém. Otázkou je, zda by bylo lepší, kdyby to někdo omezoval. Ta otevřenost má totiž i množství výhod, jako třeba že každý (osoby, firmy) může přispívat i do hlavních projektů. Linux je největší otevřený komunitní projekt na světě, a to jen díky jeho otevřenosti.

Ovladače jsou vesměs problém výrobců (nejsou-li součástí jádra), co se ale podpory v novějších verzích systému týče, to je zase často problém tvůrce distribuce, pokud je s nejnovějším softwarem ovladač kompatibilní.

Nové verze softwaru v podporovaných vydáních je věc, která se aktivně řeší. Některé distribuce již přešly na rolling-updates (Arch Linux). Například Ubuntu je ale hodně opatrné, nicméně bych čekal, že na tento způsob také přejde.

Ubuntu má verze LTS, které vycházejí jednou za 2 roky s podporou na 5 let. Ve zbytku vychází každého půl roku klasická vydání, podporovaná po dobu 18 měsíců. Canonical to zdůvodněně tím, že do LTS začleňuje především otestovaný software, zatímco do běžných verzí přidává i některé experimentální prvky. Unity Desktop či placené aplikace v Centru softwaru byly také ve vývoji v době mezi 10.04 a 12.04, kde jsou již standardem. Já třeba rád přecházím na nové verze distribuce každý půlrok, protože rád zkouším nové věci a například ve firmách dovedu pochopit nasazení LTS na dva nebo čtyři roky.

A Fotoxx (ačkoliv neznám a nepoužívám) by měl češtinu umět, viz zde: http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=38489.0

Nicméně ano, vesměs s vámi souhlasím. Existuje spousta věcí, které se potencionálním uživatelům nemusí líbit. Ale když už si někdo zvolí něco jako Fedoru či Ubuntu/Kubuntu (proč by volili něco jiného?) a pokud nenarazí na problém s ovladači (což se mě osobně nestává), tak nevidím problém, který by měl běžnému uživateli vadit (jak i Vy sám píšete),

0 0
možnosti
  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 939x
O autorovi:
Aktuálně student, jehož zájmem jsou především otevřené technologie a organizace, podporující opensource.

Rovněž uživatel Ubuntu, včetně své mobilní varianty Ubuntu Touch (vyvýjený komunitou UBports).

» Předchozí blog
Osobní web

PS: Linux používám od roku 2004. Za tu dobu stihl obsadit většinu mobilních zařízení a postupně dobývá i segment osobních počítačů. Nevěřte lidem, kteří vám budou tvrdit, že Linux nelze používat nebo že není uživatelsky přívětivý. Kdyby tomu tak skutečně bylo, nevznikly by projekty jako Google Android nebo Ubuntu.


Můj LinkedIn

Seznam rubrik